Laurel er en af ​​de mest populære typer hækplanter. Den har levende og skinnende store blade, der gør en fantastisk skærm. Dens hurtige vækst sikrer, at du kan skabe en kompakt hæk på kort tid. Disse planter er nemme at dyrke, nemme at vedligeholde, meget tolerante og har en interessant dyrelivsværdi.Kendt som en hårdfør hækplante, kan Laurel overleve under mange forskellige forhold og modstå radikal beskæring og formning.

Typer

En af de største fordele ved laurbærhækken er, at den er lav vedligeholdelse og holder sin grønne farve hele året rundt. Der er 3 typer laurbær, og de er alle en smuk hæk. Disse omfatter:

Prunus Laurocerasus Rotundifolia: Denne sort har en træagtig vækstvane og har store, attraktive, polerede grønne blade hele året rundt. Om foråret producerer planten cremede hvide blomster, der tiltrækker bier, efterfulgt af små røde frugter, der bliver sorte om efteråret og fortæres af fugle. Denne plante skifter hver sæson, hvilket gør den til en vidunderlig dekorativ tilføjelse til enhver have.

Prunus Laurocerasus Novita: Dette er en ret ny sort af laurbær, og er kendt for at være hårdere end almindelig laurbær. Denne hurtigtvoksende stedsegrønne hækplante har skinnende grønne blade og producerer hvide duftende blomster om foråret, efterfulgt af små sorte bær, som du ikke kan spise. Det kræver også lidt vedligeholdelse.

Prunus Laurocerasus Caucasica: En hurtigtvoksende stedsegrøn busk, der ligner Kirsebærlaurbær, men har en mere slående, opretstående form. Dette er den perfekte hækplante til enhver gartner, der sætter pris på pålideligheden af ​​Cherry Laurel, men har begrænset plads eller ønsker at dyrke en smallere hæk. Planten er også stærk og vokser let i veldrænet jord. Det er dog ikke egnet til kystnære områder.

Bøgen som Bøgehæk planter er med sine smukke blade blevet en af Danmarks mest populære hækplanter. Bøgen er med rette blevet en af de mest udbredte og populære hækplanter i Danmark.

Som hæk har bøgen nemlig mange gode egenskaber: den er både hårdfør og vindfør, tolerant og tæt. Derudover har dens fine blade smukke farver: fra frisk lysegrøn ved udspring til flammende bronzerød om efteråret.

Plantning

Bøgehækken plantes i almindelig næringsrig, men veldrænet havejord. Lav en planterende på min. 30×30 cm. Dybden bør altid være så dyb som planternes rødder er lange. Rødderne bryder sig ikke om at blive bukket opad.

Rødderne er meget følsomme for udtørring, så  klip et bundt op af gangen, kom det i en pose og træk planterne op i takt med at de skal plantes.
På tung lerjord, graves renden dybere og jorden løsnes godt i planterenden. Her kan der med fordel tilsættes lidt grus/sand der kan dræne jorden samt jordforbedring der kan tilføre struktur. Jordforbedring kan, med stor fordel, også bruges som en topdressing. Udlæg et lag på 3-5 cm.
På let sandet jord tilsættes jordforbedring.

Planten gødes regelmæssig i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning.
En let måde at vande på, er at lægge en siveslange ud. Denne skal være tændt 2-3 gange om ugen i 2-3 timer af gangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *